Η Σιάν είναι μία από τις πιο περιβαλλοντικά βρώμικες πόλεις της Κίνας.

Εκεί βρίσκεται μια πάνυψη καμινάδα 60 μέτρων φτιαγμένη από τσιμέντο, η οποία, δεν αυξάνει τη ρύπανση στη πόλη, όπως θα νόμιζε κανείς, Αντίθετα, σκοπός της είναι να καθαρίζει τον αέρα από τα επικίνδυνα σωματίδια και άλλα αερολύματα.

Πρόκειται για μια κινεζική πατέντα περιβαλλοντικής τεχνολογίας, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Αν και το κόστος είναι αρκετά υψηλό, τα σχέδια των Κινέζων είναι να χτίσουν πολλές ακόμη τέτοιες γιγάντιες καμινάδες για να φιλτράρουν τον αέρα των πόλεών τους. Οι Κινέζοι επιστήμονες που σχεδίασαν το νέο πιλοτικό σύστημα καθαρισμού του αέρα, θεωρούν ότι μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στις αστικές περιοχές της Κίνας, αλλά και άλλων χωρών.

Ακόμη δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του κινέζικου περιβαλλοντικού πειράματος, ώστε να αξιολογηθούν από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το «Nature», ο επικεφαλής ερευνητής, ο χημικός Κάο Τζουντζί του Εργαστηρίου Φυσικοχημείας Αερολυμάτων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
κα1

Leave a Reply

Your email address will not be published.