Η μπανάνα Mongee, που σημαίνει «απίστευτη μπανάνα» στα ιαπωνικά, είναι ένα νέο είδος μπανάνας με βρώσιμη φλούδα! Την δημιούργησαν Ιάπωνες αγρότες χάρις σε μια νέα τεχνική καλλιέργιας που παράγει μπανάνες με λεπτότερη φλούδα, ώστε να διευκολύνει τη βρώση.

Η νέα τεχνική δημιουργήθηκε από τον Σετσούζο Τανάκα ως μια νέα μέθοδος παραγωγής «αφύπνισης κατάψυξης-απόψυξης» και έχει ως εξής:

Οι μπανάνες συνήθως καλλιεργούνται σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου, αλλά οι μπανάνες του Τανάκα καλλιεργούνται στους -60 βαθμούς. Αφού αναπτυχθούν για πρώτη φορά σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι μπανάνες μετά επαναφυτεύονται σε θερμοκρασία 27 βαθμών Κελσίου.

Με αυτό το τρόπο, τα δέντρα μπανάνας αναπτύσσονται πιο γρήγορα και οι μπανάνες που παράγονται από αυτά τα δέντρα έχουν λεπτότερη, μαλακότερη φλούδα με πάχος μαρουλιού, που δεν ωριμάζει και σκληραίνει όπως οι κανονικές μπανάνες, ενώ αλλάζει επίσης η γεύση της φλούδας.

Προς το παρόν οι μπανάνες Mongee διατίθενται μόνο εντός της Ιαπωνίας,διότι η παραγωγή τους είναι αρκετά χαμηλή. Σε αντίθεση με την παραγωγή, η τιμή τους είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφού η μία κοστίζει πέντε ευρώ!

Ωστόσο, οι κριτικές από όσους δοκίμασαν τη μπανάνα Mongee, μιλούν για μια μπανάνα πολύ διαφορετική σε γεύση από τις κλασικές μπανάνες, αφού υποστηρίζουν ότι έχουν μια πιο δυνατή, τροπική γεύση.

Παρά την απήχηση που έχει το συγκεκριμένο φρούτο, ο δημιουργός του δεν είχε αυτό στο μυαλό του όταν το δημιούργησε. Ο Σετσούζο Τανάκα αρχικά ήθελε να να φέρει πίσω την μπανάνα ποικιλίας Gros Michel, που κάποτε επικρατούσε στην αγορά, πριν αντικατασταθεί από την πανταχού παρούσα μπανάνα Cavendish.

Το 1960 οι μπανάνες Gros Michel καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά κατά τη από έναν μύκητα που ονομάστηκε «νόσος του Παναμά».

 

Επιμέλεια: Δανάη Κολωνιάρη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.