Μια νέα ιστορία γράφτηκε για τα τατουάζ, καθώς ανακαλύφθηκαν τα πιο αρχαία τατουάζ με παραστάσεις στον κόσμο!

Τα τατουάζ εκτιμάται ότι έγιναν μεταξύ του 3351 και του 3017 π.Χ., περίπου μία χιλιετία παλαιότερα από ό,τι παρόμοιο είχε βρεθεί έως τώρα.

Τα εν λόγο τατουάζ βρέθηκαν σε ένα ανδρικό και σε ένα γυναικείο σώμα που είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο από την έρημο όπου είχαν θαφτεί και βρίσκονται πλέον στο Βρετανικό Μουσείο.

Είναι οι λεγόμενες μούμιες Gebelein, που προέρχονται από την προδυναστική περίοδο, προτού η Αίγυπτος ενοποιηθεί υπό τον πρώτο φαραώ γύρω στο 3100 π.Χ. Είχαν βρεθεί στο νότιο τμήμα της ‘Ανω Αιγύπτου, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Λούξορ.

Τα σχέδια που φέρουν πάνω τους οι δύο αιγυπτιακές μούμιες είναι ένας άγριος ταύρος, ένα αφρικανικό πρόβατο και ένα μοτίβο με σχήματα S.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσικό ανθρωπολόγο Ντανιέλ Αντουάν του Βρετανικού Μουσείου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αρχαιολογικής επιστήμης ‘Journal of Archaeological Science’, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», χρησιμοποίησαν τεχνικές τομογραφίας, υπέρυθρης απεικόνισης και ραδιοχρονολόγησης για να μελετήσουν τα τατουάζ.

Η ανδρική μούμια είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες στον κόσμο και εκτίθεται εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκε. Παρόλα αυτά, μόλις τώρα έγινε αντιληπτό ότι κάποιες σκούρες μουντζούρες στο πάνω μέρος του δεξιού μπράτσου είναι τατουάζ! Πιο συγκεκριμένα, απεικονίζει ένα πρόβατο και ένα ταύρο με μακριά ουρά. Με βάση τους επιστήμονες ο άνδρας είχε δολοφονηθεί σε ηλικία 18 έως 21 ετών, μαχαιρώνοντας τον πισώπλατα.

Στη γυναικεία μούμια υπάρχουν στο μπράτσο και στον ώμο της τέσσερα μικρά S για τα οποία ακόμα δεν έχει δωθεί κάποια συγκεκριμένη ερμηνεία. Πιθανώς αναπαριστούν κάτι που χρησιμοποιείτο σε τελετουργικούς χορούς.

Οι επιστήμονες νόμιζαν μέχρι τώρα ότι τα αρχαία τατουάζ περιορίζονταν μόνο στις γυναίκες.

Τα τατουάζ υπήρχαν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Έως τώρα τα αρχαιότερα τατουάζ με γεωμετρικά σχήματα (αλλά όχι με παραστάσεις ζώων ή άλλες όπως στις μούμιες Gebelein ) είχαν ανακαλυφθεί στην αλπική μούμια που είναι γνωστή ως ο Έτζι των Πάγων και χρονολογείται στην τέταρτη χιλιετία π.Χ.

τα1

 

Επιμέλεια: Δανάη Κολωνιάρη

Leave a Reply

Your email address will not be published.