Στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας η χρήση ποδηλάτου είναι πολύ σημαντική.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης υποστηρίζει ότι το Κράισττσερτς έχει τους περισσότερους ποδηλάτες από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, ενώ διαθέτει  13 μεγάλες ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν το κέντρο της πόλης.

Έχει γίνει μεγάλη επένδυση σε τέτοιου είδους διαδρομές, η οποία αποτέλεσε βασικό χαρακτηριστικό της συνεχιζόμενης ανακατασκευής της πόλης, με το αστικό πρόγραμμα ποδηλατοδρόμων να κοστίζει 150 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με την υφυπουργό Μεταφορών, Τζούλι Αν Γκέντερ.

«Οι ασφαλείς ποδηλατοδρόμοι αποτελούν βασικό κομμάτι για να καταστεί το Κράισττσερτς μια υγιής, ευχάριστη και ζωντανή πόλη, γεμάτη από ανθρώπους και όχι κίνηση οχημάτων», πρόσθεσε η Γκέντερ.

Με αφορμή την ευαισθησία των αρχών προς τα ποδήλατα, μια εταιρεία στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας εφάρμοσε μια πολιτική φιλική προς τη χρήση ποδηλάτου μέσω ενός προγράμματος κατά το οποίο προσφέρονται μετρητά στους υπαλλήλους της για να μετακινούνται με ποδήλατο καθημερινά!

Για την συγκεκριμένη εταιρεία είναι μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τους εργαζομένους και να βοηθήσει την πόλη να τερματίσει την εξάρτησή της από τα αυτοκίνητα.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι δεχθούν να μετακινούνται με ποδήλατο από και προς την εργασία τους θα λαμβάνουν πέντε δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου τρία ευρώ) ημερησίως, και εάν διατηρήσουν την πρακτική αυτή για περισσότερο από μισό χρόνο, το ποσό θα διπλασιαστεί σε δέκα δολάρια την ημέρα, το οποίο θα καταβληθεί ως μπόνους στο τέλος του οικονομικού έτους!

Ωστόσο, αρκετοί υπάλληλοι ήταν αρχικά απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο, επειδή το γραφείο δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ντους. Όμως στη σκέψη της απόκτησης εκατοντάδων επιπλέον δολαρίων ετησίως, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι αξίζει τον κόπο και προσχώρησε στο πρόγραμμα.

 

 

 Επιμέλεια: Δανάη Κολωνιάρη

Leave a Reply

Your email address will not be published.